Składniki:
|
Ciasto:
|
Warzywa dokładnie umyć. Bakłażan, cukinię i cebulę pokroić w kostkę (z bakłażana wyciąć wcześniej część z pestkami). Pomidor obrać ze skórki i również pokroić w kostkę. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć najpierw bakłażan, a jak trochę zmięknie dodać cukinię i po chwili cebulę. Jak wszystkie warzywa zmiękną dodać pomidor i krótko podsmażyć. Doprawić pieprzem i wybranymi ziołami. Pozostawić do wystygnięcia.
Jaja roztrzepać widelcem, dodać do nich mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Do powstałej masy dodawać stopniowo mleko i mieszać do uzyskania konsystencji gęstszego ciasta na naleśniki. Na koniec do ciasta dodać starty żółty ser, świeże porwane listki bazylii lub innych ziół, przestudzone, podsmażone warzywa i wszystko delikatnie wymieszać. Całość doprawić solą i pieprzem. Ciasto przelać do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Aby usunąć z ciasta powietrze foremką z ciastem można delikatnie uderzyć o blat stołu. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180oC z termoobiegiem (lub 200oC bez termoobiegu) przez 30-35 minut.
SMACZNEGO!