„Chemia w żywności” 17.04.2013
17 kwietnia, w auli szkolnej, swoją premierę miała pierwsza sesja akademicka klasy 1f – „Chemia w żywności”.
Już od 800 uczniowie krzątali się po szkole i dopinali wszystko na ostatni guzik.
Wielkimi krokami zbliżała się godzina „zero” – cała nasza misterna praca miała być oceniona przez Panią Dyrektor oraz naszych kolegów ze szkoły.
Godzina 1330 – aula zapełnia się gośćmi. Prezenterzy nerwowo zaciskają dłonie na rękawach swoich wizytowych koszul. Już czas.
„Witam Państwa serdecznie na sesji akademickiej klasy pierwszej F!” – Jędrzej Kuczyński skupił na sobie uwagę wszystkich zebranych i machina ruszyła.
Wiele godzin przygotowań (przeprowadzenie ankiet, nagrywanie i sklejanie filmików, niemalże profesjonalne wykonania prezentacji multimedialnych) dało swoje efekty.
Na scenie pojawiały się kolejne osoby i przekazywały swoją wiedzę słuchaczom. Wiele kontrowersji wywołało przedstawienie prawdziwego składu McNugets’ów. Mało kto spodziewał się znaleźć w nich kawałki krowich kopyt czy świńskich ogonków.
Między prezentacjami zostały odtworzone fragmenty programu: „W oparach tłuszczy”. Prowadzący, Roman Węglowodan (w jego rolę wcielił się Arkadiusz Kantorski), zjednał sobie wielu sympatyków. Losy bohaterów w humorystyczny sposób przedstawiły zagrożenia płynące z niewłaściwego odżywiania się oraz ze złego trybu życia.
Ostatnią częścią sesji akademickiej były występy „na żywo” odmienionych już bohaterów wspomnianego wyżej programu. Alina Słonina (Marta Młochowska) wraz z Romanem Golonką (Klaudia Cichocka) zrzucili zbędne kilogramy, natomiast Krzysiu Patyczak (Igor Salamonik, później Bartek Ceglarek) zaczął ćwiczyć i znalazł swoją nową, wielką miłość.
„Chemia w żywności” przypomniała uczniom III LO, jak ważne jest, aby żyć zdrowo.
Kłaniając się publiczności zebraliśmy gromkie brawa oraz liczne pochwały. Uśmiech Pani dyrektor Kordus mówił nam wszystko: Udało nam się, profesor Framska będzie z nas dumna.
Patrycja Michalska