Home
Prosty przepis na ciasto warzywne

Prosty przepis na ciasto warzywne

 CIASTO WARZYWNE

 

Składniki:

 

  • ½ bakłażana
  • ½ cukinii
  • ½ pomidora
  • ½ cebuli
  • pieprz
  • oregano lub tymianek lub zioła prowansalskie
  • oliwa (2 łyżki)

 

Ciasto:

 

  • 3 jaja
  • 150 g mąki (ok. 7½ łyżki)
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • ½ szklanki mleka
  • starty ser żółty
  • świeże zioła: bazylia lub szałwia lub tymianek lub oregano lub natka pietruszki lub szczypiorek

 

2

Warzywa dokładnie umyć. Bakłażan, cukinię i cebulę pokroić w kostkę (z bakłażana wyciąć wcześniej część z pestkami). Pomidor obrać ze skórki i również pokroić w kostkę. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć najpierw bakłażan, a jak trochę zmięknie dodać cukinię i po chwili cebulę. Jak wszystkie warzywa zmiękną dodać pomidor i krótko podsmażyć. Doprawić pieprzem i wybranymi ziołami. Pozostawić do wystygnięcia.

Jaja roztrzepać widelcem, dodać do nich mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Do powstałej masy dodawać stopniowo mleko i mieszać do uzyskania konsystencji gęstszego ciasta na naleśniki. Na koniec do ciasta dodać starty żółty ser, świeże porwane listki bazylii lub innych ziół, przestudzone, podsmażone warzywa i wszystko delikatnie wymieszać. Całość doprawić solą i pieprzem. Ciasto przelać do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Aby usunąć z ciasta powietrze foremką z ciastem można delikatnie uderzyć o blat stołu. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180oC z termoobiegiem (lub 200oC bez termoobiegu) przez 30-35 minut.

 

SMACZNEGO!