Home
KAWIARENKA SZKOLNA – REAKTYWACJA OD 07.02.2019r.
barek

KAWIARENKA SZKOLNA – REAKTYWACJA OD 07.02.2019r.

Koncepcja prowadzenia kawiarenki szkolnej dla uczniów i pracowników szkoły

1. Wizja prowadzenia kawiarenki

Oczekuję, iż kawiarenka szkolna stanie się integralną częścią szkoły – miejscem spotkań, wsparciem dla pedagogów w procesie edukacji prozdrowotnej.

Codziennie rano przygotuję dla uczniów i nauczycieli świeże bułki, jogurt, sałatki, ze zdrowych oraz pełnowartościowych produktów. Kładę nacisk na jakość- moje produkty stanowią wartościowy posiłek dodający energii do pracy i nauki w szkole. Proponowane menu dostosuję do potrzeb kupujących i zmodyfikuję sezonowo.

 

2. Oferta produktów

Podstawą mojej oferty są produkty jednodniowe, przygotowane ze świeżych składników.

Oferta jest elastyczna dostosowana do potrzeb konsumenta.

  • Bułki z grillowanym kurczakiem, z twarogiem, z pastą z tuńczyka, z szynka, z żółtym serem, na bazie pieczywa

 

W każdej bułce w zależności od rodzaju znajdują się świeże warzywa, takie jak: sałata, zielony ogórek, pomidor, rzodkiewka, szczypior, koperek, kiełki, natka pietruszki, czerwona papryka.

 

  • Sałatki pojemność 0,5l – z kurczakiem, grecka, nicejska i wiele innych mojego pomysłu na bazie sałaty.
  • Sałatki pojemność 0,25l – z kurczakiem, serem typu feta oraz warzywami na bazie kaszki i makaronów.
  • Sałatki z kurczaka o pojemności 0,3l – przygotowywane na bazie kasz, makaronów z dodatkiem świeżych ziół, kurczaka, serem typu feta, serem typu mozzarella.
  • Dania na mleku pojemność 0,3l – przygotowywane na bazie mleka. Dania typu kaszka manna, owsianka, ryż, kasza jaglana, z dodatkiem owoców.
  • Dania na ciepło – przygotowywane tosty, bułki zapiekane z kurczakiem i warzywami, zapiekanki.
  • Jogurty pojemność 0,25l – przygotowywane na bazie jogurtu naturalnego, sezonowych owoców, płatków owsianych, z suszonymi owocami i orzechami.
  • Koktajle owocowo – warzywne pojemność 0,3l przygotowywane sezonowo na bazie jogurtu naturalnego.
  • Wody mineralne.
  • Świeże owoce
  • Zdrowe przekąski typu: wafle ryżowe, batony na bazie płatków i owoców suszonych.
  • Desery pojemność 0,25l – przygotowywane na bazie jogurtu naturalnego oraz serków homogenizowanych naturalnych.
  • Dania na ciepło – przygotowywane na bazie świeżego mięsa, z dodatkiem warzyw. Podane na różnego rodzaju kaszach, makaronach pełnoziarnistych oraz ryżu.
  • Dania na ciepło typu zupy przygotowywane na bazie świeżych warzyw.

Jestem otwarta na uwagi dotyczące przedstawionego menu, jak również na propozycję ze strony dyrekcji , pracowników szkoły oraz uczniów.

 

Pozdrawiam serdecznie-

Sylwia Budziak